Marti 04 septembrie 2012

Topologii de legare a unor statii, servere, intre ele.

Tipuri de topologii
– Fizice – trateaza aspectul spatial si organizarea fizica a statiilor din retea si a cablurilor
– de semnal
– Logice – se refera la modul in care se realizeaza comunicarea in retea, la modul in care datele circula intre statii.

Topologia POINT-TO-POINT
Cea mai simpla topologie, este o legatua (sau link) permanenta intre oricare doua terminatii.
Topologiile de tip switched point-to-point sunt modelele de abza ale telefoniei obisnuite.

Topologia MAGISTRALA (BUS)

Toaste nodurile sunt conectate intr-un mediu de transmisie care are exact doua terminatii (endpoints).
Cele doua terminatii care fac parte din magistrala comuna de transport sunt oprite in mod normal de un “terminator” care absoarbe energia ramasa in semnal prevenind reflectarea semnalului.
Topologiile BUS sunt cel mai simplu mod de a conecta mai multi clienti, dar au adesea probleme cand doi clicneti doresc simultan sa transmita date pe aceiasi magistrala.
Sistemele care folosesc arhitectura de retea de tip magistrala au proiectat niste scheme pentru evitarea coliziunilor de date pe magistrala comuna, cel mai des folosita este metoda CSMA (Carrier Sense Multiple Access) care controleaza resursele partajate a magistralei comune.
CSMA – este un protocol MAC (Media Access Control) in care fiecare nod inainte de a transmite informatia pe magistrala comuna, testeaza prezenta altui trafic de pe mediul comun de transmisie.

Topologia STAR


Este tipul de topologie de retea in care fiecare din nodurile de retea este conectat la un nod central numit HUB sau SWITCH.
Toate datele care sunt transmise intre nodurile din retea sunt intai transmise in acest nod central si abia apoi sunt retransmise la unele sau la toate celelalte noduri in retea. Aceasta conexiune centralizata permite o conexiune permanenta chiar daca un dispozitiv de retea iese din functie.

Daca nodul central iese din functie atunci se pierde legatura cu toata reteaua.

Topologia EXTENDED STAR (stea extinsa)


Este prezenta multiplicarea nodurilor centrale, permitand lucrul retelei chiar daca unul din nodurile centrale se defecteaza. Are o performanta mai mare ca STAR.

Topologia MESH


O retea fara fir (radio) de tip mesh reprezinta o retea destinata transportarii datelor, instructiunilor si vocii prin nodurile de reta.
Acest tip de retea ofera o conexiune continua si dispune de algoritmi de reconfigurare in caz de noduri blocate sau neoperationale. Scopul principal al acestor algoritmi este de a gasi cea mai buna ruta pentru a ocoli nodurile neoparationale si de a transmite pana la destinatie pachetele de date, in ciuda dificultatilor.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *