Miercuri 05 septembrie 2012

CSMA/CD (Carrier Sense Multiple Access / Collision Detection)
Pe baza metodei de acces la mediu cu o topologie logica de tip broad cast si una fizica de tip magistrala (BUS) sau stea (STAR), corporatiile au dezvoltat Ethernet I si II.
Algoritmul CSMA/CD presupune ca nodurile retelei sunt intr-o permanenta concurenta pentru obtinerea dreptului de utilizare a mediului fizic de transmisie. Nodul care ocupa reteaua la un anumit moment transmite un singur pachet dupa care este obligat sa elibereze canalul.

In timp ce unul dintre noduri transmite un singur pachet, toate celelalte sunt in asteptare.
Daca unul sau mai multe noduri incearca sa transmita simultan, atunci apare o coliziune intre pachete.

T = Transmisie
R = Receptioneaza date

a) Transimie de tip broadcast – 1 nod trimite catre celelalte
b) Coliziune cauzata de transmisiuni simultante

In aceasta situatie fiecare nod isi opreste procesul de transmisie si trece intr-o stare de inactivitate (back-off) cu durata stabilita pe baza unui “generator de secvente aleatoare” (jamming).
Este foarte important ca duratele acestei stari, pentru nodurile implicate in coliziune sa aibe durata diferita astfel incat nodurile sa nu incerce sa transmita simultan, ceea ce ar conduce la aparitia unei noi coliziuni si eventual propagarea fenomenului la infinit. Durata acestei stari poate fi stabilitaproportional cu adresa nodului ceea ce elimina riscul repetarii coliziunii dar introduce o anumita ierarhie de prioritati in retea intrucat intotdeauna nodul cu adresa de valoare mai mica va ocupa mai repede canalul de comunicatie si va transporta datele inaintea unui nod cu o adresa de valoare mai mare.
Daca apar coliziuni pe durata receptiei, nu se confirma receptia cadrului (NAK – not aknowledge) si nodul trece in starea de ascultare a canalului.
Nodul sursa va retransmite catre cadrul respectiv.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *