Secretul lui Cristian Gog (No. #1 – Romanii au talent 2012)

Mereu am fost fascinat de iluzionism si magie..
Nu ma refer la voodoo sau magie neagra, ci trucuri de-astea simple sau mai complicate.
Probabil ca totul pleaca de la o mica magie care mi-a fost facuta cand eram mic.

Am fost cu clasa a II-a, la un fel de show al unui magician, si din sala m-a ales pe mine.
Mi-a pus in mana niste monede si m-a pus sa le numar.
Erau 10.
S-a indepartat, si apoi m-a pus sa le renumar.
Acum aveam doar 9. Am fost MEGA fascinat.

In zilele noastre, stiu cum a facut magia…Pretty easy 🙂

Vreo 2-3 trucuri fac si eu..asa la o bere sa-mi amuz prietenii – cu o tigara, cu o moneda..easy shit. Chestii de amator 🙂 ..si la nivelul asta vor ramane, pentru ca e prea multa munca in spate si e nevoie si de multa dedicatie.

Insa rolul acestui topic este cel de-a dezvalui cum a facut Cristian Gog trucurile cu care a iesit Numarul 1 la editia din 2012 la Romanii au talent.

“Nu conteaza cum e facut numarul, sau care este secretul din spatele acestui numar, ci conteaza finetea cu care este executat numarul”
Ceva de genul asta a spus Andi Moisescu, si subscriu la spusele lui.

Oricum, dupa ce am aflat cum a facut Cristian Gog, si care e secretul din spatele acestor numere, parca am pierdut putin din acea inocenta a misterului.

Cinste lui.
PRESELECTIE:
Asadar, aici este un filmulet cu dezvaluirea unei lingurite intdoite, numarul din preselectie.

SEMIFINALA:
Sunt mai multe variante de a realiza acest truc, dar va voi explica ce a facut la perfectie Cristian Gog.
Mai intai trebuie sa stiti ca pentru reusita trucului este nevoie de o predicite, adica cunoasterea unui raspuns la un eveniment care pare aleator. Si mai avem nevoie de o plansa preparata.

[singlepic id=122  float=left][singlepic id=126]In partea superioada a plansetei avem o suprafata mobila de doua patrate care poate fi deplasata in stanga/dreapta.
Inainte de inceperea trucului, in patratul din partea dreapta sus este scris cuvantul “continuarea” (figura 1.) iar apoi cu suprafata mobila de doua patrate se acopera acest patrat gata completat si astfel suntem in situatia din figura 2, gata pregatiti pentru inceperea trucului.

1. Se aleg din sala trei spectatori oarecare.

2. La prima persoana, mentalistul ii spuna ca va scrie un numar pe aceasta plansa, iar acel numar va incerca sa il transmita spectatorului.
Probabil ca va intrebati ce scrie in patratul din stanga sus? (Figura 3) Ei bine, poate sa scrie orice, nu are importanta acest pas. In continuare acest patrat stanga sus este acoperit de carton si suntem in situatia din figura 4. Spectatorul nostru spune numarul “720” iar acest numar este scris in coltul din stanga jos (Figura 5)

[singlepic id=127 float=center]

3. Ajuns la al 2-lea spectator, acesta este sa se gandeasca la numele unei persoane importante din viata lui. In acest timp, mentalistul nostru pretinde ca scrie acel NUME DE PERSOANA, dar in realitate, in patratul din mijloc este scris numarul spus de spectatorul anterior (Figura 6) (Adica nr “720”)
Patratul din mijloc este acoperit (Figura 7) iar sub el se scrie numele rostit de spectator, in cazul nostru este “Robert” (Figura 8)

[singlepic id=128 float=center]

4. Pentru cel de-al 3-lea spectator se foloseste o “predictie” dar inainte de predictie, mentalistul scrie in patratul din colt – ceea ce a spus spectatorul anterior – adica “Robert” (Figura 9) si tot acum este momentul ca bucata de hartie ce acopera cele doua patrate (vezi figurile 1 si 2) sa fie trasa lateral-stanga si astfel in patratul din dreapta sus apare cuvantul “continuarea”.

[singlepic id=129 float=center]

Acest patrat din dreapta sus este acoperit cu cartonul corespunzator iar plansa este pusa jos langa masa (Figura 10)
Pentru continuarea trucului este nevoie de 3 carti de volume diferite si tot aici vom avea nevoie de AGRAFA speciala (preparata dinainte)

[singlepic id=123  float=left][singlepic id=124 w=130 h=112  float=left]Mentalistul, cere celui de-al 3-lea specator sa aleaga o carte din cele 3 volume de pe masa de lucru (figura 11) (de mentionat ca aceste carti sunt normale, nimic preparat. Trei volume de carti diferite)
Cartea este rasfirata si se alege o pagina oarecare. Poate fi orice pagina deoarece secretul consta in “agrafa speciala”

Ajuns la pagina dorita de spectator, mentalistul aseaza cu degetele in partea de sus o “agrafa trucata” (Figura 12)
– agrafa este preparata in sensul ca are lipita o hartie pe care scrie cuvantul “continuarea”. (figura 13)
In acest moment mentalistul plimba mana in josul paginii cerand spectatorului sa ii spuna cand sa se opreasca.
Poate fi orice moment…
La comanda spectatorului mentalistul se opreste si suntem in situatia din figura 12A in care trebuie aratat “continutul agrafei (figura 12B si 12C)
La figura 12C, ceea ce se vede in interiorul agrafei este cuvantul scris pe hartie lipita de agrafa.

[singlepic id=125  float=center]

6. Acesta este momentul in care mentalistul scrie pe plansa in patrat, cuvantul “continuarea” iar ceea ce urmeaza este inlaturarea cartoanelor pentru ca spectatorii sa vada prediciile lui.

FINALA.
[singlepic id=130 h=150 float=left] Dupa modul in care s-au derulat evenimentele, pentru acest truc, Cristian Gog a avut nevoie de urmatoarele lucruri:
– un plic preparat (este plicul din servieta, cel cu 2 nasturi (figura – plic-cu-nasturi)
– masa preparata (are un locas secret aflat in tablia mesei)
– un complice (persoana care aduce masa pe scena) (figura masa.jpg)

Odata ajuns pe scena, primul lucru care il face Cristian Gog este sa descopere raspunsurile celor 3 spectatori (in cazul nostru Mihai, Andra, Andi)
Odata aflate raspunsurile (adica “documente”, “goala” si “numele castigatorului”), complicele mentalistului care in acest moment se afla in afara scenei (undeva in culise) scrie aceste raspunsuri pe foi care la sfarsitul trucului vor fi predictiile.
Aceste foi de hartie sunt impaturite si introduse in plicul pe care se afla “semnul intrebarii” desigur acest plic a fost sigilat.
Tot acest complice a lui Cristian Gog, introduce plicul in locasul secret, aflat in tablia mesei.

[singlepic id=131 float=left] Cristian Gog intre timp, ne arata un alt truc care nu are legatura cu explicatia acestui truc, dar odata ce a terminat cu “oprirea inimii” se revine la premonitie.

Astfel primul lucru pe care il face mentalistul este sa cheme aducerea mesei in scena, dupa care servieta este deschisa si aratata spectatorilor “plicul cu nasturi” ce se afla inauntru.
Acest plic cu nasturi are pe verso o taietura orizontala suficient de mare astfel incat prin el sa incapa cel de-al doilea plic (cel cu semnul intrebarii) in care se afla “predictiile”

Mentalistul scoate plicul cu nasturi din servieta si il aseaza pe masa in dreptul locasului secret din tablia mesei. Dupa ce ne arata ca servieta nu contine nimic altceva inauntru, “plicul cu nasturi” de pe masa este luat in mana iar exact acesta este momentul cheie al trucului.

Odata cu luarea de pe masa a plicului, in realitate este luat si plicul aflat in locasul secret din tablia mesesi (cel care contine predictiile, cu semnul intrebarii pe el) astfel in momentul imediat urmator, in spatele acestui plic cu nasturi, dedesubt se afla plicul cu premonitiile.

Desigur ca mentalistul are grija sa manuiasca acest plic astfel incat spectatorii sa vada doar partea din fata a plicului, iar dupa ce il desface, introduce mana in plic sa poata prinde cu degetele prin taietura secreta, cel de-al 2-lea plic aflat dedesubt (figura plic-taiat). Astfel se creaza impresia ca acest al 2-lea plic s-ar afla mereu inauntru.

Pentru finalizarea trucului, tot ce ii mai ramane lui Cristian Gog este sa dezlipeasca plicul si sa scoata foile impaturite de hartie pentru ca sa lase inmarmuriti sute de spectatori si milioane de telespectatori.

La o mica analiza de la trucul din semifinala si finala – cu ochiul liber se vede ca scrisul nu este acelasi.
Diferentele de scris dintre “720, Robert si continuarea” fata de “Mihai documente, Andra goala, Andi numele castigatorului”.

Cu toata simplicitatea trucului, prin modul in care a fost realizat de Cristian Gog, efectul de final este cu adevarat spectaculos!

Acest articol a fost preluat in intregime si putin customizat (dupa indelungi cautari pe net, pentru a-mi satisface curiozitatea) de pe situl http://www.danbitire.ro/2012/05/cristian-gog-sarlatanie-sau-talent.html si a fost postat pe blogul meu, cu permisiunea scrisa a dlui Dan Bitire. Multumesc.

Asa ca, voi ce ziceti? Talent sau sarlatanie? 🙂

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *